9 листопада - День української писемності та мови

9 листопада - дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – день вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці починається писемна українська мова. Колись навіть дітей віддавали до школи саме у цей день, після служби у церкві, де молились та просили у Нестора-літописця аби благословив майбутніх учнів. Це й не дивно, адже преподобний здобув всесвітню славу взявши участь у літописанні Київської Русі і залишивши світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

Цікаво, що українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 мільйонів, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, США та інших країнах, де мешкають українці.
Запрошуємо всіх вчителів, учнів та батьків долучитися до наймасовішого національного флешмобу осені до Дня української писемності та мови. Це ХХІ Радіодиктант національної єдності.
Диктант відбудеться 9 листопада о 10:00. Його транслюватимуть на всіх платформах Суспільного мовлення (телеканали, радіо та сторінки у соцмережах):
• радіо — Українське радіо, Радіо Культура;
• телебачення — UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА, UA: ХЕРСОН ;
• інтернет — ютуб-канал та фейсбук-сторінка Українське радіо.
Українське радіо вже 21-й рік поспіль організовує радіодиктант, який пишуть у всіх куточках нашої планети. Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович. До методичної роботи над Радіодиктантом національної єдності долучиться Лариса Масенко — українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України.
Усі роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів Суспільного мовника. Але головна мета Радіодиктанту — це не перевірити знання правопису (хоча це теж важливо!), а звернути увагу на українську мову, популяризувати грамотність.
Просимо вас долучатися до наймасовішого осіннього флешмобу. Адже головне — це соборність, єдність та участь усіх українців.
Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа надсилайте на адресу: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 11:00 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio.
Кiлькiсть переглядiв: 67

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.